Пуйка на фурна

Вземете млада пуйка, за да не става нужда да се вари предварително, при което голяма част от мазнината и соковете и отиват в бульона. Изчистете я и я измийте, посолете я отвън и отвътре.
Нарежете на ситно 1 глава лук и сварените дреболии на пуйката и ги запържете с 1 кафена чашка масло. Прибавете и също запържете 2 кафени чашки ориз. Посолете ги и налейте 1 чаша гореща вода. Като набъбне оризът, дръпнете съда от огъня и разбъркайте сместа с 1/2 лъжичка черен пипер, ситно нарязан магданоз и 1/2 чаша стафиди.
Напълнете пуйката и я зашийте. Сложете я в тава или в гювеч, полейте я с 1/2—3/4 чаша масло и я опечете в умерено силна фурна.
Като се опече пуйката, извадете плънката й в съда, с който ще я поднесете на трапезата, а месото нарежете с остър нож на правилни порции.
Сварете картофи, обелете ги, нарежете ги на кубчета, колкото малък орех, посолете ги и ги полейте със запържено масло. Наредете ги в средата на голяма чиния и ги поръсете със ситно нарязан магданоз. Наоколо наредете месото, а между картофите и месото сложете тук-там нарязани червени пиперки, краставички или моркови от туршия.

Видяна: 378 пъти

You may also like...

Вашият коментар