Дишане и йога

dishane-iogaВ йогата се казва: „Дишането е живот“. То е от особена важност и влиза в основата на йога практиката. Чрез съсредоточаването си върху дишането всеки от нас е способен с успех и напълно доближен да почувства йога, без значение от възраст и здравословно състояние.

Дълбоката природа на дишането движи всички живи същества и ги свързва едно с друго и с околната среда. Като наблюдаваме дишането си, ние се свързваме със скритите истини вътре в нас. Дишането, безгранично като океана, може да ни отведе отвъд ограниченията и да ни позволи да израстваме в нови поприща с йога.

При изпълнението на асаните, ако се съсредоточим само върху позата на тялото, бързо ще се изправим пред ограниченията от внушени ни отвън представи какво можем или не можем, дали успяваме, или се проваляме, дали сме добри или некадърни. Ако приемем дишането като основа за йога практиката си, ще установим, че ползата от йога е достъпна за всеки чрез неговата обичайна и експанзивна природа, без налагането на стандартния възглед за асаните и физическите упражнения, свързани с йога.

Дишането едновременно ни позволява да навлезем в йогийските пози по-дълбоко и ни казва кога да излезем от тях и кога да си починем. Чрез дишането успокояваме ума си само с простото следене на ритмичното повдигане и спускане на гърдите ни.

Свързването на позите и движенията с дишането ни гарантира безопасно практикуване, предотвратява травми и увеличава лечебните ефекти на йога. Свързаното с дишането изпълнение на движенията в позата ги прави плавни и помага да избягваме пресилването при заемането на позата.

С йога, в чийто център е дишането, ние проникваме по-надълбоко и постепенно ставаме по-отворени и възприемащи. Следват две дихателни упражнения, които изграждат солидната основа на йогийското дишане. Те ще ви позволят най-напред да усетите качеството на дишането си, а след това и връзката му с някои прости движения на тялото, които ви подготвят за асаните.

Представените дихателни техники ще ви помогнат да се развивате и лесно да усвоите други видове дишане, които постепенно ще включвате с напредването ви в йога. И въпреки че няма единствен правилен начин на дишане, все пак можем да работим в посока на оптимизиране на използването на дишането, като осъзнаваме неговото качество и продължителност, а след това затвърждаваме дихателните практики в йога, с чиято помощ напредваме в овладяването на физическите упражнения.

Видяна: 1 054 пъти

You may also like...

Вашият коментар