Протеиновата диета Протал на д-р Пиер Дюкан

dieta-na-dukanТази диета в последно време е много популярна, заради уникалните резултати които се постигат. Но преди да започнете диетата, трябва да се въоръжите с голямо търпение и воля да определите бюджет, на който можете да гледате като инвестиция за вашето тяло,  тази диета не е от най-евтините, за нея трябва предварително да се запасите с продукти и те винаги да са достъпни във вашият хладилник.

Основно протеиновата диета „Протал“ на д-р Пиер Дюкан се състои от четири  периода.

1. Ударен период
Най-често този период е от 5  до 7 дни и включва консумация само на храни богати на протеини. Нищо друго извън разрешените храни не се консумира и е задължително пиенето на голямо количество вода около 1,5-2 литра на ден. Също и консумирането на овесени трици по 2-3 супени лъжици дневно, защото те са единственият източник на фибри, приемането на които е много важно през ударният период. Ето и групите храни които авторът разрешава за консумация, приготвени печени или варени.

Червени меса – Говеждо, Телешко, Щраусово
Бели меса – Птиче месо без кожа, Заешко, Пуешко, Пуешка шунка
Дреболии – Пилешки дробчета, Воденички, Сърца
Риби – Всички видове риба
Морски дарове – Калмари, Миди, Скариди, Стриди, Омари, Раци и др.
Яйца – като жълтъците трябва да се ограничават до 2-3 на седмица.
Млечни продукти – Обезмаслено кисело мляко 0,1 %, Извара, Обезмаслено прясно мляко, Прясно (свежо) безсолно сирене.
Вода – Минерална, Изворна, добре е да се редуват.
Овесени трици – До 2-3 лъжици на ден.
Няма ограничение на количеството и броя хранения (! все пак да не се прекалява), единственото правило е да се консумират храни само от списъка.

2. Смесен период
Този период се пази докато се постигнат желаните резултати. Дюкан не слага точни срокове на периодите, а само препоръчителни. Редуват се дни на чисти протеини (като ударният период) с дни на протеини плюс зеленчуци. Дните на редуване зависят от килограмите които искате да свалите, ако са повече килограми е добре да се редуват 5 на 5 дни (5 дни чист протеин, като ударният период и 5 дни протеин+разрешените зеленчуци ), ако са по-малко 3 на 3 дни примерно.
Зеленчуците които са подходящи са, зеленчуците които не съдържат нишесте, скорбяла:
домати, краставици, гъби, артишок, аспержи, цикория, всички видове зеле, зелени салати, тиквички, целина, чушки, зелен фасул, цвекло, спанак, зелени подправки и други.
Забранени зеленчуци през смесеният период са:
картофи, боб, ориз, царевица, грах, нахут, авокадо.
Зеленчуците могат да се консумират сурови или варени. Има ограничение в подправянето им – никакво олио и възможно по-малко сол. В книгата на Дюкан има предложения за приготвяне на салатни сосове без мазнина. Приемане също на 2-3 с.л. овесени трици дневно и 1,5 – 2 литра вода.

 3. Запазване на постигнатото тегло
Този период трае по 10 дни за всеки свален килограм през предишните 2 фази. Например ако сте отслабнали 5 килограма, тогава времето за запазване на постигнатото тегло е 5*10=50 дни. Ако сте отслабнали 10 килограма – 100 дни. Запазват се храненията с протеинова храна и зеленчуци и се добавят 1 плод на ден (без банани, череши и грозде), 2 филийки пълно зърнест хляб дневно, 1 порция сирене или кашкавал на ден (40 гр.) но не всеки ден, 2 порции нишестени храни (макарони, спагети) седмично и се разрешава не мазно свинско, агнешко и нормален вид шунка. Добавят се и 2 гала вечери на седмица, но не една след друга и 1 ден чисти протеини в средата на седмицата, четвъртък примерно. Гала вечерите имат ограничение да не си сипвате допълнително, т.е. можете да ядете по 1 от всичко – 1 пред ястие,1 основно ядене, 1 салата, 1 десерт, 1 напитка (примерно диетична кола). Денят на чисти белтъчини е както през ударния период.

4. Окончателна стабилизация на постигнатото тегло
Връщате се към нормалното хранене 6 дни в седмицата, като 1 ден от седмицата (четвъртък) консумирате чисти белтъчини, протеини. Приемате по 3 супени лъжици овесени трици на ден, примерно сутрин с кисело мляко или сок. Идеята на триците е да регулират перисталтиката и да поемат част от изядените калории и мазнини и да ги изхвърлят без да бъдат усвоени.

Диетата разрешава, изкуствените подсладители, оцета и подправките и препоръчва всеки да се приема допълнително мултивитамини.
! Приемането на 2-3 с.л. овесени трици дневно и голямо количество вода е задължително за всичките фази.
Подходящи са изворните и минералните води, като е добре да се редуват.

Успех.
Ако сте пазили диетата или сега започвате, можете да споделите вашите впечатления, опасения, препоръки или просто да коментирате.

Видяна: 1 379 пъти

You may also like...

Вашият коментар