Смути – ползи и вреди, съвети за по-здравословно смути

Смути, изглежда като перфектен начин да се покрият ежедневните ни нужди от плодове и зеленчуци и да се снабдим с така важните витамини и минерали, съдържащи се в тях – бързо, лесно и доста често вкусно.
На теория са перфектен отговор за тези, които нямат много време да приготвят здравословна храна преди работа или училище.
Докато някои твърдят, че смутитата са перфектната закуска и междинно хранене, то други са на мнение, че могат да причинят много повече вреди, отколкото ползи.

В статията:

  • Как се отразява подобно смути на ситостта, кръвната захар и здравословното храносмилане
  • Важни съвети за по-здравословно смути

Ефект върху ситост

Самото дъвчене на храна се смята, че спомага за постигане чувство на ситост. Със смути няма дъвчене, което означава и че може да се почувствате гладни за по-кратко време, независимо, че сте приели количество калории, понякога равнящо се на цяло хранене.
Има редица проучвания, които потвърждават, че бавното хранене и сдъвкването на храната могат да намалят количеството приети калории.

Ефект върху кръвна захар

Най-често използваните съставки в смутита са различни плодове и зеленчуци.
Неблагоприятен ефект върху кръвната захар имат най-вече плодовете. Когато смесим няколко сладки плода се създава напитка с висок гликемичен индекс.
Консумацията на храни с висок гликемичен индекс, предизвиква повишаване нивата на кръвната захар, което от своя страна може да доведе до различни състояния като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Ефект върху храносмилането

Храносмилането изисква голямо количество енергия, особено когато трябва да обработи недобре сдъвкана храна. Това е и една от причините, смутита да имат славата на по-здравословен вариант за храносмилателната система, спрямо твърдата храна.
Проблем в случая се наблюдава, тъй като се смята, че първата стъпка, за да започне храносмилане е образуването на слюнка. Когато приемаме течна храна, ние не я оставяме в устата си и по този начин я лишаваме от възможността да се смеси със слюнка.
Слюнката съдържа храносмилателен ензим – амилаза, който играе основна роля при въглехидратите, спомагайки разбиването им в по-малки молекули. Колкото по-дълго се дъвчи една храна, толкова повече време ще има тялото ни да отдели нужните ензими и да направи храносмилането по-лесна задача.
Отделянето на повече слюнка с храненето се свързва и с редица благоприятни ползи като елиминиране на опасни бактерии.

Съвети за по-здравословно смути

Смутитата стават все по-популярни, придобиват все повече последователи и няма никакъв признак това да се промени скоро. Поради тази причина, предлагам няколко ценни съвета към които да се придържате, ако желаете да получите здравословен краен продукт.

  • Наблегнете на зеленчуците. Добро съотношение за база между зеленчуци и плодове би било 70:30 в полза на зеленчуците.
  • Добавете мазнини и протеин. Спомагат контролирането на кръвната захар, компенсирайки донякъде ефекта на захарта върху тялото. Популярни добавки към смути са авокадо, фъстъчено и бадемово масло, семена от чия, суроватъчен или конопен протеин.
  • Използвайте цели/непреработени съставки. Когато добавяте необичайни съставки към смутита, се старайте да са в цял/непреработен вид, така ще си осигурите възможно най-много здравословни ползи от тях.
  • Не използвайте готови сокове. Те съдържат голямо количество захар под различни форми.
  • Избягвайте да добавяте източници на захар. Такива са мед, сиропи, сушени плодове и други.
  • Проверявайте колко калории приемате от любимото си смути. Интересувайте се колко калории, мазнини и захари приемате от различните видове смутита. Така ще имате идея дали те се вписват в плана, който следвате.

Заключение

Смутитата са чудесна първа стъпка към по-здравословно хранене, ако все още нямате изградени навици и постоянство.
Също са добър избор за хора, които в противен случай биха пропуснала закуската или имат проблем да достигнат поставените си цели за прием на плодове и зеленчуци, а в някои случаи дори протеин и сложни въглехидрати.
Смутитата могат да подпомогнат засилването на чувството за ситост и дори отслабването при добър избор на основни съставки, но и да добавят доста излишни калории, захар и мазнини при слаба информираност и несъобразителност в подбора.
Някои смутита са по-подходящи от други. Използването на натурални съставки без добавена захар и акцентирането главно на зеленчуци, протеин и мазнини, би подредило шейковете на по-високо място в един добре балансиран хранителен режим.

Източник: stanimirmihov.com

Видяна: 892 пъти

You may also like...

Вашият коментар