Супер храни за здравословно хранене

Гуаранаguarana
Гуараната (Paulinia cupana) е богато на кофеин растение. Използва се за приготвяне на тонизиращи напитки. Представляващ вечно зелен храст гуараната произхожда от Южна Америка, където е била почитана като свещено растение от месното население в района около река Амазонка. Червените плодчета, които ражда, когато узреят се разпукват и наподобяват човешко око.

Гуараната на прах на Dragon Superfoods има естествен горчив вкус и се комбинира чудесно с плодови сокове и смутита.

 

Ечемични стръковеechemik_1
Ечемичните стръкове са всъщност млад ечемик и биват наричани още ечемични листа или зелен ечемик.Ечемичните стъкове са високо ценени заради богатото си съдържание на хлорофил, витамини, минерали – калий, калций, магнезий, натрий, мед, фосфор, цинк и манган и антиоксиданти.
Ечемичните стръкове имат антивирусно действие и неутрализират тежките метали в кръвта, силен антиоксидант и мощно средство за пречистване и детоксикация на организма.

 

 

Рожковcarob-rojkov1
Растението Рожков представлява вечнозелено храстовидно дърво, което се разпространява по Средиземноморските райони. Плодовете му наподобяват семенни шушулки, които са ядивни, това е и причината поради която се отглежда. Развива се добре на места с топъл до умерен климат, като понася горещи и влажни крайбрежни зони, както и суша.
Рожковът е характерно растение за Португалия, Испания, както и италианските острови: Сицилия и Сардиния. Дървото от Рожков ражда плодовете си след шестата година на развитие, като с всяка измината година количеството на плодовете нараства.
Плодовете от Рожков са били използвани за подсладител, още преди да бъдат познати захарната тръстика и захарното цвекло. Днес тези чудни плодове се използват и в козметиката, при обработката на тютюн, производството на хартия и др. Най-широко разпространение брашното от Рожков има в сладкарството, като един по- естествен и здравословен продукт. По-добър вкус има като се смесва със сурово какао.
Рожковът съдържа голямо количество калций (три пъти повече, отколкото какаото), магнезий, калий, микроелементите: желязо, мед, никел, манган и хром, а също и витамините: В1, В2 и А.
Има значителен терапевтичен ефект при диария, гадене, повръщане, стомашно-чревни разстройства и др.

Какао

kakao
Какаовите зърна (theobroma cacao) са били дотолкова почитани от маите и ацтеките, че това е било тяхното „кафяво злато“ или с други думи използвали са ги като разменна единица.
Какаото съдържа множество хранителни вещества и елементи, необходими на нашето тяло, сред които: антиоксиданти, магнезий, желязо, хром, манган, цинк, мед, витамин С, Омега-6 мастни киселини, фенилетиламин (РЕА), анандамид, триптофан, серотонин, фибри, метилксантини: кофеин и теобромин.

 

Зехтинphoto_medium_7002
Зехтинът е растително масло, извличано от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Използва се предимно за готвене, но също и в козметиката и производството на сапуни. Доказано полезен е за организма. В стари български рецепти се среща под името „дървено масло“. Ако е църковен (осветен), зехтинът се нарича „елей“.
Най-качественият и скъп зехтин е Extra Virgin, получен чрез механично студено пресоване. Зехтинът укрепва съдовете и сърцето, пречиства кръвта, не повишава нивото на холестерина, повишава имунитета, помага на храносмилането, предотвратява стареенето на клетките.

Използвани източници: bg.wikipedia.org, zelenbio.com, и др.

Видяна: 1 061 пъти

You may also like...

Вашият коментар