домашен хляб
Posted By LesniRecepti Posted On

Хлебопекарна – научете някои важни неща за нея!

домашен хляб

Хората пекат хляб от незапомнени времена. Но днес има специални малки уреди – хлебопекарни (наричани още машини за хляб) и всеки може да приготви в дома си вкусен хляб, а с последните модели с повече функции и други вкуснотийки – кекс, конфитюр, че дори и печена тиква.

Хлебопекарните са на пазара от средата на 90-те години на миналия век. Така и се появяват и първите фенове на домашно приготвения хляб в хлебопекарни. Ако отворите гугъл ще попаднете на форуми, които са пълни с всякакви съвети за избор на хлебопекарни, както и рецепти за домашно приготвен хляб в тях.

Хлебопекарната не е сложна като космически кораб. Дизайнът ѝ е доста прост. Като правило, устройството има пластмасова кутия (има и модели от неръждаема стомана). Вътре има тава/ кофичка за печене с незалепващо покритие. В зависимост от модела на машината за хляб, формата на матрицата се различава – при някои е по-голяма, в някои по-малка. На дъното има специална гребло за месене на тестото. Разбира се, електрическият нагревателен елемент е скрит вътре за безопасна работа.

А да си направиш хляб никак не е трудно с този уред. И най-мързеливият би се справил, ако ползва готова смес и добави нужното количество вода. И това е всичко…, а после, след определеното време за месене и печене, на трапезата има домашно приготвен хляб, който ухае невероятно.

В комплекта на хлебопекарната задължително има разнообразни мерителни чаши, лъжици и други полезни неща. Както и книжка с интересни рецепти.

ВАЖНО!

Ако нямате готова смес за печене, изберете някоя рецепта и спазвайте пропорциите. След това просто изберете желания режим на печене: “бял хляб”, “ръжен хляб” … Може дори да изберете програма за цвета на коричката на своя хляб (най-често “светла”, “тъмна” и нещо средно като цвят.

Има модели хлебопекарни със специален дозатор на капака (например Panasonic SD-255 WTS, Kenwood BM450). Дозаторът е полезен, ако човек иска хляб със стафиди, ядки или семена.

Разнообразието на режими зависи от конкретния модел хлебопекарна. Дизайнът на съвременните модели хлебопекарни често включва малък дисплей. Той удобно показва цялата основна информация за работата на устройството за печене на домашен хляб.

А колко се пече вкусният хляб в хлебопекарната?

Времето за приготвяне на хляб зависи, разбира се, от рецептата, от вида на хлебния продукт, който желаем да получим накрая. Средно, печенето на хляб с тегло около килограм е около три до три и половина часа. Това включва процеса на месене на тестото, втасването, изпичането и дори охлаждането.

Също така по време на печенето огромна роля има мощността на машината за печене на хляб (от 400 до 950W, в зависимост от модела). Но така се харчи и повече електроенергия.

Едно е сигурно, хлебопекарната отдавна е станала истинска необходимост за всяко семейство, което обича хубавия и качествен хляб!

Коментари (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

95 − 88 =