Posted By LesniRecepti Posted On

Домашно приготвена майонеза

За приготвянето на майонеза са нужни пресни яйца и доброкачествено олио без утайка, с приятна миризма. Жълтъците трябва да се отделит много внимателно. Разбиването им с олиото и малко сол трябва да става и подходящ съд — порцеланов или от неръждаема стомана (за предпочитане с обло дъно), с помощта на дървена лъжица или малко телче.

Прибавянето на олиото трябва да става на капки или на тънка струя при непрекъснато бъркане. Особено трябва да се внимава в началото, докато се подхване майонезата. След това може да се налива и по-голямо количество олио наведнъж (по 1 супена лъжица), но за да се поеме постепенно от жълтъците, съдът трябва да се държи наклонен. Ново количество олио се налива само ако предишното е напълно погълнато от жълтъците и сместа е гладка. В случай, че сместа се сгъстя, прибавя се малко лимонов сок или разтворена винена киселина.

Прибавянето на олио продължава, докато майонезата получи гъстотата на маслен крем (1 жълтък поглъща (60-80г олио — 1 кафена чашка).

За да се увеличи величеството на майонезата, прибавя се малко студена вода в кисело мляко, предварително разбито добре. Накрая майонезата се посолява допълнително и се подправя с лимонов сок или с винена киселина, а по желание и с горчица.

Освен само от сурови жълтъци майонезата може да се приготви прибавка на стрит варен жълтък.

При невнимателно разбиване, при употреба на олио с ниска температура (под 12 градуса С), което често се случва зимно време, както и при пресищане  с олио майонезата се пресича.

Пресечената майонеза може да се поправи по-следният начин:

В единият край на съда се капват няколко капки вода, на това място започва бъркането на майонезата в кръг в една посока, като постепенно кръгът се разширява и се прибавя по-малко от пресечената майонеза.

Коментари (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 7