Чубрица – ползи за здравето и лекарствени употреби

Чубрица – всеки познава тази подправка, която се използва, както за ароматизиране на храна, така и за приготвяне на билкови лекарства. В последно време все повече хора се ориентират към лечение с билки. Науката също, използвайки нови методи на изследвания, доказва ползите на билките за здравето на човека.

Според народната медицина чубрицата се смята, че е добра за храносмилателната система. От стари времена се ползва като стимулант за апетита, и като газогонно средство. Също така е добра за хора, страдащи от диария.

Счита се, че чай, приготвен с чубрица, прави чудеса при хора с настинки и кашлица, а и е отлично отхрачващо средство. Чаят, приготвен от чубрица, може да се използва за лечение на вътрешни здравословни проблеми. Той е добро алтернативно лечение при задържане на урина, стомашни нарушения, кашлица, главоболие, колики и маточни контракции.

Тъй като чубрицата има антисептични свойства, тя може да помогне за по-добро функциониране на бъбреците и черния дроб.

В био магазините се продава и етерично масло от чубрица за лечение на проблеми с червата. В разредена форма това масло може да се ползва при подагра, гадене, главоболие и болки в ставите. Последните проучвания показват, че маслото от чубрица може да помогне за намаляване на инфекциите на синусите. То е идеално отхрачващо средство за изчистване на белите дробове. Любопитно е, че етеричното масло от чубрица е и отличен афродизиак.

Тинктурата, приготвена с чубрица, може да се използва в малки количества, за да се лекуват симптомите на рахит при малки деца. Реално, тази тинктура, е добър дезинфектант и може да се служи за лечение на кожни инфекции и почистване на рани. Продават се и капсули, пълни със сухите листа на подправката. Досега не са открити странични ефекти или нежелани реакции при нейното използване. Единствено има понякога хора, които са с индивидуална непоносимост към нея.

И още…, благодарение на ароматния си вкус, чубрицата може да се използва като заместител на солта при хората.

Много хора не подозират за тези отлични здравословни употреби на чубрицата и я ползват само за готвене. Споделете статията с приятели, за да научат и те за чубрицата и нейните ползи.

Може да харесате също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*