logo lesni recepti

Дибре дошли в сайта за бързи и лесни рецепти!

Фритюрник с горещ въздух

Фритюрникът по-същество е малка конвекционна фурна. За уреда се твърди, че имитира резултатите от пърженето, но го прави само с горещ въздух и малко или никаква мазнина. През последните няколко години популярността на този уред рязко нарасна, защото все повече се говори за здравословно хранене и се търси здравословна храна, която не води до затлъстяване. Има най-различни неща, които можете да пържите на въздух – от замразени пилешки хапки, риба, месо, домашно приготвени картофи, до запържени зеленчуци и прясно изпечени тестени изделия.

Как работят фритюрниците с горещ въздух?

В горната част на фритюрника с горещ въздух има нагревателен елемент и вентилатор. Поставяте храната в кошница във фритрника и когато го включите, горещият въздух се насочва надолу и той циркулира около храната. Тази ускорена циркулация прави храната хрупкава – подобно на пържената, но без олио или поне с по-малко.

Пържената на въздух храна е по-здравословна от пържената в олио, най-малко защото се използва по-малко или никаква мазнина за която се знае, че когато се загрее много се променя структура и, отделят свободни радикали, които влияят нигативно на клетъчно ниво в тялото.  Замразените пържени картофи, приготвени във фритюрника с горещ въздух, съдържат около 5 грама мазнина спрямо техните пържени в тиган или обикновен фрутюрник аналози, които имат огромните около 17 грама на порция.

Какви са плюсовете и минусите на фритюрниците с горещ въздух?

Плюсове: Фритюрниците с горещ въздух улесняват приготвянето на замразени храни, готвят по-начин, който е малко по-здравословен от пърженето. Резултатите са много по-добри от пърженето във фритюрник или печенето във фурна, а кухнята ви остава чиста.

Недостатъци: Дори най-големите фритюрници имат ограничен капацитет, така че вероятно ще трябва да готвите на порции – ако приготвяте храна за много хора, това ще отнеме доста време. Те са големи колкото кафе машина и заемат ценно място на плота в кухнята. Възможно е да миришат неприятно на пластмаса когато се загреят, особено ако са от евтините модели на пазара. Уредите от по-реномирани марки пък са доста скъпи.

Закупуването на такъв уред вероятно си заслужава ако редовно приготвяте пържени храни. Ако не ви се харчат много пари за уред който ще използвате рядко, до някъде домашната фурна с вентилатор върши подобна работа.

Сподели

Leave a Reply

+ 3 = 5